Perliet vulling

Spouwmuurvullingen

Circa 7 soorten spouwmuurisolatie vullingen

Er zijn verschillende soorten vullingen met verschillende eigenschappen en isolatiewaardes. Voor het isoleren van de spouwmuren tijdens nieuwbouw wordt doorgaans gekozen voor plaatmateriaal dat eenvoudig in de spouwruimte kan worden aangebracht. Voor het na-isoleren van spouwmuren wordt doorgaans gekozen voor een middel dat via een stelsel van boorgaten door de buitenmuren heen in de spouwruimte wordt gespoten. Op deze pagina zullen we de zeven meest voorkomende spouwmuurvullingen behandelen.

Polystyreen Parels of Korrels (EPS)

Dit isolatiemateriaal is het meestgebruikte en populairste spouwmuurisolatie middel. Deze geëxpandeerde polystyreen korrels (EPS) worden veelal in bolletjes of balletjes in de spouwmuurruimtes gespoten via gaten in de buitenmuur en daarna besproeid met een vloeistof om ze aan elkaar te laten hechten. Er ontstaat dan een stabiele vormvaste massa die niet inzakt, scheurt of krimpt. Vanwege de ruimte tussen de balletjes kan waterdamp en vocht afgevoerd worden. Andere voordelen zijn dat de temperatuur van de binnenmuur omhoog gaat, het is brandvertragend en milieuvriendelijk, is dampdoorlatend en waterafstotend en heeft een zeer hoge constante isolatiewaarde. Belangrijk is dat condens- en schimmelvorming in de woning wordt voorkomen.

Glaswol/Steenwol/Minerale wol

Deze vlokachtige materialen die bestaan uit restmaterialen van glaswolplaten, steenwolplaten of minerale wolplaten worden via een blaasmachine in de spouwruimte gespoten via een uitgebreid patroon van vulopeningen in het buitenblad van de spouwmuur. Dit patroon zorgt ervoor dat er een complete dekking plaatsvindt van ongeveer 40 tot 60 kg per m3.

Gesiliconiseerde Perlietkorrels

Perliet is een gesteente dat in de natuur voorkomt en heel licht van gewicht is. Dit natuurproduct ziet er glasachtig uit en is afkomstig van vindplaatsen rondom vulkanen. Het ruwe gesteente wordt tot kleine brokjes verpulverd en tenslotte geëxpandeerd door het te verhitten. Om de perlietkorrels geschikt te maken voor spouwmuurisolatie dienen ze vooraf behandeld te woren met een blijvend waterafstotend middel. De diameter van perlietkorrels bedraagt uiteindelijk maximaal 3 millimeter. Perliet wordt niet onder druk ingebracht, maar wordt gestort in de spouwmuurholtes. De massa bedraagt ongeveer 70 kg per kubieke meter.

UF-schuim

UF-schuim, ofwel Ureumformaldehydeschuim is net als PUR-schuim een heel licht isolatiemiddel dat uit meerdere componenten bestaat die ter plaatse samengevoegd worden waardoor het isolatieschuim zal uitharden. Het probleem met deze schuimsoort is dat na droging het enigszins krimpt en gaat scheuren. Tevens kan een geur van formaldehyde enkele dagen na het inbrengen nog in de woning blijven hangen. In de jaren tachtig zijn veel spouwmuren geïsoleerd met UF-schuim, echter blijken deze woningen relatief vaak last te hebben van vochtproblemen. De spouwmuurisolatievulling wordt dan ook vaak verwijderd en vervangen door bijvoorbeeld polystyreen.

Polyurethaanschuim (PUR)

Het welbekende purschuim dat ontstaat als reactieproduct tussen een hars en een harder wordt aangebracht door middel van een injectiepistool en via een dicht patroon van boorgaten aangebracht in de spouwruimtes. PUR-schuim is op zich een prima materiaal dat niet corrossief is voor de spouwmuurankers en ook geen voedingsbron is voor schimmels en zwammen.

GRATIS OFFERTES SPOUWMUURISOLATIE

Is uw woning gebouwd voor 1975 en wilt u weten wat het exact zou kosten om uw spouwmuren te laten isoleren ? Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend offertes aan inclusief een gedetaileerde weergave van uw subsidiemogelijkheden.

Klik hier om naar het offerte aanvraag formulier te gaan.

Volledig afvullen van de spouw is niet verstandig

Indien een spouw volledig gevuld is met bepaalde isolatiematerialen en direct contact heeft met zowel binnenblad als buitenblad van de spouw, dan ontstaat de mogelijkheid dat er vochtdoorslag van de buitenmuur naar de binnenmuur zal plaatsvinden. Dit is echter wel afhankelijk van het soort isolatiemateriaal en de manier waarop dat is aangebracht. Met name bij vochtopnemend isolatiemateriaal is dit scenario een mogelijkheid.

Overigens zijn de meeste isolatiematerialen die door professionele spouwmuurisolatie-bedrijven worden aangebracht niet-capilair, d.w.z. niet-vochtopnemend of vochtaanzuigend.

Belangrijk is ook dat er voldoende ventilatie plaatsvindt: hierdoor droogt de meestal natte spouw. Ruimte tussen de isolatie-onderdelen is dan ook essentieel.

Heeft u een woning van voor 1975 ?

Dan is de kans groot dat de spouwmuren van de woning nog niet geïsoleerd zijn.

Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij onze partners (dekking in geheel Nederland).

Wij gebruiken cookies op onze website om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Meer informatie