Spouwmuur

Wat zijn spouwmuren

Spouwmuren zijn muren met een holle ruimte

Een spouwmuur is een combinatie van een binnenmuur en een buitenmuur met een holle ruimte van 7 tot 9 centimeters daartussen. Deze holle ruimte wordt de spouwruimte genoemd.

Een spouwmuur is net zo sterk als een massieve muur doordat het binnen- en buitendeel middels spouwankers aan elkaar verankerd zijn.

Toepassing spouwmuurisolatie pas sinds 1975

Spouwmuren zijn waarschijnlijk een Romeinse of Griekse uitvinding.In Nederland is men enkele honderden jaren geleden begonnen met deze methode waarbij verhinderd wordt dat koude en vocht in de woning doordringen. In historische gebouwen zijn nog steeds honderden jaren oude spouwmuren aanwezig die nog uitstekend functioneren. De belangrijkste reden voor de toepassing van spouwmuren is dat enkelsteens muren altijd veel last van vochtdoorslag hadden waardoor er in de woning een (te) vochtig klimaat ontstond. Vanaf circa 1920 begon men met massale toepassing van spouwmuren ter vervanging van massieve muren. Deze spouwmuren waren allemaal niet geïsoleerd. Pas vanaf 1975 werden de spouwmuren bij nieuwbouwwoningen standaard geïsoleerd.

Meer informatie over spouwmuren

Een spouwmuur bestaat uit een zogenaamd binnenspouwblad en een buitenspouwblad. Doorgaans is het binnenspouwblad ongeveer 24 centimeter dik en het buitenspouwblad is meer dan de helft dunner, ongeveer 11,5 cm. Het buitenspouwblad ofwel de zichtmuur wordt veelal uitgevoerd in bakstenen of kalkzandsteen. De buitenwand wordt met muurankers vastgezet aan de binnenwand (minimaal 5 muurankers per m2) om zo de stabiliteit te garanderen.

Voorbeelden van spouwmuren

GRATIS OFFERTES SPOUWMUURISOLATIE

Is uw woning gebouwd voor 1975 en wilt u weten wat het exact zou kosten om uw spouwmuren te laten isoleren ? Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend offertes aan inclusief een gedetaileerde weergave van uw subsidiemogelijkheden.

Klik hier om naar het offerte aanvraag formulier te gaan.

Belangrijkste functies van de spouwruimte

  • het voorkomen van regendoorslag via buitenblad naar binnenblad
  • het afvoeren van het door (het buitenblad van) de buitenmuur gedrongen water
  • het verhogen van de warmteweerstand
  • het drogen van het buitenspouwblad door middel van ventilatie

Ventilatie van de spouwruimte minder belangrijk

Ventilatie van de spouwruimte is belangrijk om doorgeslagen vocht te laten verdampen. Een bakstenen muur die doornat is aan de buitenzijde zal voor 95% kunnen drogen/verdampen aan de buitenzijde en ongeveer 5% moet verdampen door middel van spouwmuurventilatie. Uiteindelijk is gebleken dat die 5% vocht grotendeels via de capilaire (zuigende) werking van de bakstenen uiteindelijk weer via de bakstenen zelf naar buiten migreert. Het is dan ook veilig te stellen dat de spouwruimte als belangrijkste functie het voorkomen van regendoorslag heeft. Een spouwruimte kan dan ook zonder problemen geïsoleerd worden.

Waarom spouwmuren isoleren ?

Na de oliecrisis van 1975 kwam er pas echt aandacht voor het isoleren van woningen. De besparing op energiekosten door woningisolatie bleek erg groot. De spouwmuren van woningen die gebouwd zijn voor 1975 werden standaard niet geïsoleerd. Door het achteraf isoleren van de spouwmuren kan een enorme besparing op warmteverlies worden gerealiseerd. Van alle soorten isolatie is spouwmuurisolatie de meest rendabele, met name vanwege de grote oppervlakte van de gevels én door de lage prijs van de isolatiewerkzaamheden.

Lees hier verder over de werking van spouwmuurisolatie.

Heeft u een woning van voor 1975 ?

Dan is de kans groot dat de spouwmuren van de woning nog niet geïsoleerd zijn.

Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij onze partners (dekking in geheel Nederland).

Wij gebruiken cookies op onze website om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Meer informatie